Ivm het onweer voor morgen donderdag, zie vorige berichtgeving. Ik kan aanvullen dat de situatie weinig gewijzigd is. De scherpe en negatief kantelende trog over UK blijft in de modellen aanwezig en geeft voeding voor stevige PVA over ons donderdag met vorming in de modellen van een actief neerslaggebied. De modellen geven deze dynamisch geforceerde neerslag/onweer vooral over de westelijke regio's. Gekoppeld eraan is een TE850 tong met waarden rond 53°. Voor de trog en KF uit zit ook een gebied met WAA.De windshear lijkt deze keer allesbehalve indrukwekkend te zijn alsook de afwezigheid van een jetstreak van betekenis valt op. De prefrontale ontstabiliteit is matig (CAPE 1000-1500 J/kg) en zeker niet overdreven hoog.
Met al deze elementen indachtig moeten we morgen zeker uitgaan van onweer (vlak voor het front of erop). Prefrontale supercells of dergelijke zijn niet meteen waarschijnlijk. Wel kan er dichter bij de hoogste PVA (dus in de westelijke regio's) een MCS ontstaan (evt al over NW-FR) welke ons kan bereiken. Extreem georganiseerd lijkt dit niet te worden en de kansen op uitgebreide windschade toestanden is minder aanwezig dan afgelopen maandag. Uiteraard is elk onweercluster potentieel een gevaar, zeker als het gaat om lokale wateroverlast. De PW piekt tenslotte richting 35mm wat aanduidt dat er potentieel veel water uit de buien kan vallen. Sommige modellen berekenen dan ook een flinke plens water op veel plaatsen.We moeten de mesomodellen de komende 12 uur verder evalueren maar extreme toestanden worden door de modellen niet gesuggereerd. Fel onweer echter is wel waarschijnlijk op diverse plaatsen. Timing van de prefrontale CONV.LINE/thermische vore is minimum 12 à 15Z nabij de FR/BE grens. Daarvoor hou ik weinig rekening met onweer.
Link Van karim hamid:http://severeweatheroutlook.blogspot.nl/
Bron: severewheatheroutlook
| Gewijzigd: 20 juni 2012, 12:28 uur, door Tatanka
Hier nog het verhaal van het Knmi:
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een hoog boven de Noordzee en het Oostzeegebied verplaatst zich noordwestwaarts en ligt morgen boven de Noorse Zee en het westen van Noorwegen. Een golf in het polaire front ligt om 12 UTC ten zuidoosten van ons land en trekt geleidelijk noordoostwaarts weg. De stroming aan de grond is vandaag noordoostelijk, maar draait vanavond en vannacht naar oostelijke richtingen. Een hoogtelaag ten westen van Ierland verplaatst zich langzaam oostwaarts en ligt vrijdag 00 UTC boven het zuiden van de Britse Eilanden. Aan de grond zien we het laag langzaam richting Ierland bewegen, alwaar het donderdagavond ligt. Aan de voorzijde van dit laag ontstaat boven de Golf van Biskaje een vore die geleidelijk steeds scherper wordt. Uiteindelijk ontwikkelt zich een aparte kern die donderdagavond via East-Anglia naar het noorden trekt. Het bijbehorende koufront bereikt Zeeland halverwege de avond (18-19 UTC). Het front trekt snel noordoostwaarts en zal het noordoosten van het land vrijdag 00 UTC verlaten. Ons land bevindt zich donderdag avond enige tijd onder de rechter ingang van een jet-streak aan de noordoostzijde van het eerdergenoemde hoogtelaag. De bijbehorende scherpe hoogtetrog passeert ons land in de eerste helft van vrijdagnacht. Er is boven ons land in de avond en begin van de nacht dan ook sprake van een duidelijk maximum in de PVA.
MODELBEOORDELING:
Belangrijkste aandachtspunt zijn de felle onweersbuien die worden berekend op het koufront van donderdagavond. Hirlam is qua timing consistent met de voorgaande run en de overige modellen. Allen laten het koufront tussen 18-19 UTC Zeeland bereiken. Opmerkelijk verschil is dat Hirlam de felle buien op het koufront laten vallen terwijl EC en GFS de buienlijn er duidelijk voor laten ontstaan.
Aandachtspunten.
WIND:
Hirlam komt overeen met de actuele wind en kan worden aangehouden. Voor morgen zijn er twee aandachtspunten. Het belangrijkste is de kans op zware, mogelijk zeer zware, windstoten. Methode Ivens komt donderdagavond met waarden van 74-111 km\h. De buien vlak voor en op het koufront zijn goed georganiseerd en de neerslagpatronen laten duidelijk lijnvorming zien. Dit versterkt het vermoeden van een squalline met gustfront, in dat geval is Ivens een goede indicatie. De downdraftmethode komt met hogere waarden uit, rond 130 km\h, dit zijn dan wel maximale waarden die theoretisch haalbaar zijn. Gezien de onzekerheid op deze termijn gaan we voorlopig uit van 80-100 km/uur. Verder is de windsprong op het koufront markant te noemen. Na passage neemt de wind fors toe naar een 7 Bft op de Noordzee.
BEWOLKING:
Actueel in de oostelijke helft van het land frontale bewolking behorend bij de frontale golf die ten zuidoosten van ons land langstrekt, in Limburg komt daarbij lokaal St/Sc voor rond de 1000 vt. De stratus op de Noordzee wordt door de modellen overdreven. Verder vandaag ook convectieve bewolking. Voor de komende nacht wordt er plaatselijk ook stratus berekend, zie progtemps en tijd-hoogtediagrammen. Morgen overdag worden naast opklaringen ook enkele wolkenvelden berekend, vooral voor het noorden van het land. Op het koufront flinke convectieve bewolking met Cb's die met gemak tot FL400 kunnen doorgroeien, lokaal overshooting tops tot FL450. De thermische als de dynamische forcering spelen beiden een belangrijke rol. De windschering op het koufront is groot en de mate van organisatie derhalve dus hoog. Mogelijk hier voor het koufront uit wat losse CB's met een hoge basis.
NEERSLAG:
Het neerslagsignaal dat Hirlam en Harmonie voor later vanmiddag en vanavond berekent lijkt niet realistisch. Belangrijkste aandachtspunt zijn de buien van morgenmiddag en avond. Voor het koufront uit zou er al een enkele regen- of onweersbui kunnen voorkomen met daarbij ook kans op hagel. Belangrijkste is echter de georganiseerde buienlijn die op het koufront ontstaat, het neerslagpatroon doet een squalline vermoeden. Hirlam komt met de voorste begrenzing om 18 UTC bij Zeeuws-Vlaanderen, EC en GFS zijn qua timing 1 a 2 uur vroeger. Bij de buien grote kans op onweer met hagel en in korte tijd veel neerslag, 10-20 mm is goed mogelijk, plaatselijk nog wat meer.
ZICHT:
Overdag meer dan 10 km. Komende nacht vooral nevelig en een kleine kans op een mistbank. Op de Noordzee een mist/St-Veld, dat in de modeluitvoer veel te snel uitbreidt. Morgen tijdens zwaardere buien matige tot slechte zichtcondities.
TEMPERATUUR:
Vandaag Tx van 18 graden op de Wadden tot plaatselijk 23 graden landinwaarts. Hirlam geeft de actuele waarden goed weer, EC blijft iets achter. Tn komende nacht rond een graad of 14. Morgen overdag zal de Tx afhankelijk zijn van de hoeveelheid instraling. Tx van 22 graden in het noorden van het land tot 25 graden in het zuiden van het land.
Ik heb nog even een vraag, hoe hoog is FL 400 en FL 450? | Gewijzigd: 20 juni 2012, 13:58 uur, door Roel
Ik heb nog even een vraag, hoe hoog is FL 400 en FL 450?
Tussen de 12 en 13 km...zie ook kaartje barts met wolkentoppen paar posts terug
Voorbeeld FL400 is 40.000 foot=12km...FL450=12.5km etc etc
| Gewijzigd: 20 juni 2012, 14:23 uur, door Tatanka
heel zuid nederland heeft veel kans maar de hoogste cape voor centraal belgie en oost brabant en limburg in nederland
Het berichtje is er nog, maar de foto's zijn verdwenen.
http://www.onweer-online.nl/forum/topic/9019/onweer-langs-zutphen/
| Gewijzigd: 20 juni 2012, 16:48 uur, door thunderstorms_4ever
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Ik ben een echte leek, maar een aantal ingreditenten is toch aanwezig, of niet?
groet,
Victor
De kans is beduidend lager dan maandag. Maar met onweer weet men nooit.
Op Dominicaanse is het pas heftig. 10 dagen lang hitte gehad en zon en afgelopen Zaterdag naar Zondag brak de hel los. Wat een geweld was dat zeg tot in de ochtend. begrip Moezon ken ik nu eindelijk.
Maare ben benieuwd naar morgen,moet wel van hele hoge huizen komen wil het wat ik meegemaakt hebben overtreffen. ga maar gewoon werken denk ik zonder er aandacht aan te geven.
Grapje,
We gaan het zien.
Beste onweer 2012 : Op Dominicaanse Republiek 16 op 17 Juni! Zal nooit in Nederland overtroffen worden.
Ik ben een echte leek, maar een aantal ingreditenten is toch aanwezig, of niet?
groet,
Victor
De kans is beduidend lager dan maandag. Maar met onweer weet men nooit.
en de kans op supercells ;wil niet per se een windhoos maar een supercell heb ik nog nooit echt gezien dus dat wil ik wel