Als we denken aan de heetste plaatsen op de wereld, denken we gelijk aan de woestijnen. Onderzoek wijst uit, dat extreem hoge oppervlakte temperaturen gemeten worden op plaatsen die droog, rotsachtig, weinig begroeid en donker gekleurd zijn. Het blijkt, dat in zulke omstandigheden ook voorkomen in de steden net als in de woestijnen. Het onderstaande beeld (in natuurlijke kleuren) van de DigitalGlobe’s Worldview-2 satelliet laat een deel van de Queens in New York zien. Vanuit de ruimte lijkt de stad op een patchwork van donkere (vaak zwarte) oppervlaktes naast witte en ander gekleurde daken.
In de onderstaande grafiek, gebaseerd op de data van de Columbia universiteit en de NASA Goddard Institute for Space Studies, laat de temperatuur zien van de verschillend gekleurde daken van huizen in augustus 2010.
De oppervlaktetemperaturen in de stad zou je routinematig in de woestijn verwachten. Hiermee wordt aangetoond, dat steden "warmte vangen" en dat de temperaturen aanzienlijk hoger oplopen in een stad dan in de omliggende natuurlijke omgeving. Er worden zogenaamde hitte eilanden gecreeërd door de construcite van donkere oppervlaktes - zoals asfalt wegen en daken van teer papier- en door het verwijderen van vegetatie, die door zowel vocht als schaduw het land normaliter afkoelt. Volgens het U.S. Environmental Protection Agency liggen de temperaturen in stedelijke gebieden regelmatig zo'n 6°C hoger dan in de omliggende buitenwijken en landelijke gebieden.
Door gebruik te maken van draagbare infrood radiometers hebben de onderzoekers de land-skin temperatures (LSTs) gemeten in groter New York inclusief het Con Edison (elektriciteitsbedrijf) gebouw. De temperaturen op de zwarte daken liep in het midden van de zomer op tot 77 en zelfs tot 82°C. Die warme daken versterken van de onderdrukking van de zomer door uitstralende extra warmte zowel overdag als 's nachts. Zelfs in de winter kan het dak temperaturen zijn tientallen graden warmer dan de lokale lucht temperaturen. Gaffin en anderen zijn geïnteresseerd in hoe daken en andere platte, ondoordringbare oppervlakken de hitten kunnen concentreren en hoe ze zo gemaakt kunnen worden, dat ze meer warmte reflecteren. Ze werken al bijna 10 jaar aan creatieve oplossingen om het "hitte-eilanden" effect in de steden te verminderen. Onder deze oplossingen vallen het vernieuwen van daken met witte verf of lichtgewicht, onderhoudsarme vegetatie.
In een recente studie hebben Gaffin en collegae de oppervlakte temperaturen van zware, witte en groene (vegetatie) daken met elkaar vergeleken. Ze constateerden, dat zwarte daken 30°C heter werden dan witte en/of groene daken. Het installeren van een met planten bedekt dak is de ultieme manier om de stadshitte tegen te gaan. Maar ook het simpele wit kalken van daken reduceert de temperaturen drastisch doordat de albedo - lichtreflectie- wordt vergroot.
© onweer-online
Bron: NASA