Kan zeggen dat er in Antwerpen toch wel tamelijk veel wind is hoor, zeker enkele felle rukwinden!
Maar om te zeggen dat het 8Bft is, dat vind ik toch precies wel wat veel.
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren
en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de
overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Het polaire front ligt boven het noorden van het land. Het front trekt langzaam zuidwaarts waarbij er nog 2 stabiele golven passeren. No 1. passeert rond 06 UTC en no. 2 aan het begin van de middag. Bij deze laatste golf verscherpt het front. Rond 15 UTC verlaat het front het land. Aan de koude kant van dit polaire front is op de Atlantische Oceaan inmiddels een tweetal CAD's ontstaan. De eerste, 03 UTC bij Schotland bereikt aan het einde van de ochtend de Duitse Bocht. Het tweede Cold Air Development ligt 00 UTC op 20W bereikt de westkust aan het einde van donderdagavond en trekt vervolgens over het land. Vrijdagmiddag en -avond trekt een volgende depressie over de noordelijke Atlantische Oceaan oostwaarts. Na passage van een vlakke rug bereikt het warmtefront het zuidwesten van het land rond 21 UTC.
MODELBEOORDELING:
Onzekerheid zit in de amplitude en de timing van de golven. De grootschalige structuur van de golven zit in alle Uitvoer, de amplitude en timing schuift echter wat.
Aandachtspunten.
WIND:
Ten Z van het polaire front, en dan met name ten Z van golf no.2 in de Hir Uitvoer 35-45 kt. Vooralsnog gaan we er van uit dat de sterkste uitschieters ten Z van ons land blijven. Gezien de onzekerheid van de precieze koers van de frontale golf is dit een aandachtspunt. Achter de 1ste CAD op zee wederom 6 tot 7 Bft en uitschieters rond 40 knopen, boven land rond 30 knopen, vooral bij buien. Achter de 2e CAD op zee 7 Bft, uitschieters rond 40 kn en in de kustprovincies 5 tot 6 Bft, uitschieters 30-40 knopen. In de noordelijke kustgebieden is een enkele uitschieter tot rond 45 kn mogelijk. Op nadering van het warmtefront neemt vrijdagavond de wind sterk af en draait naar zuidwest.
BEWOLKING:
Bij en ten Z van het front St < 500 voet, beeld in de Uitvoer is vrij goed. Onzekerheid in de frontale golven vertaalt zich rechtstreeks in de onzekerheid van positie en duur St-Veld boven met name midden en zuiden van Nederland. Noord van het koufront geleidelijk cumuliform. In de middag in het N toppen tot FL150. In de late avond bij en na passage van de CAD toppen tot FL200. Koudste lucht op 500 hPa (-39 C) passeert tussen 0 en 6 UTC het land. Op de Noordzee zien we dan een buienlijn gericht op de Hollandse kust. Hangt samen met convergentie aan de Engelse oostkust en de cyclonale scheringszijde van de jet. Bij deze buien aan de kust ook onweer en mogelijk zware windstoten. Na passage van de koudste lucht neemt de onstabiliteitsdiepte wel af, maar er blijven buien. In de avond van het westen uit dik gelaagde warmtefrontbewolking.
NEERSLAG:
Onzekerheid in timing, positie en hoeveelheden als gevolg van de onzekerheid in de golven. Cumulatief zwaartepunt ligt op het zuiden, tot en met vrijdag 00 UTC 10-20 mm. Timing van de 2de CAD is consistent in de Uitvoer. Bij buien van de 2de CAD en in de koude lucht tot circa vrijdag 06 UTC langs de kust ook kans op onweer.
ZICHT:
Ten Z van het koufront matig tot slecht en plaatselijk mist. Ten N van het koufront snel oplopend naar 10+. Ten Z van de 3de golf ook goed zich in de warme sector. In de polaire lucht in matige neerslag/buien 5-8 km, mogelijk 3-5 km.
TEMPERATUUR:
Hir DMO OK. Verder oplopende temperaturen, uiteindelijk naar 8 graden in het N en 10 in het Z. Komende nacht van 6 graden in het zuidwesten tot 3 in het oosten tijdens wat langduriger opklaringen. Vrijdag rond 6 graden. In de avond daalt de temperatuur in het oosten voor de warmtefrontbewolking uit naar ongeveer 1 graad, in het westen nauwelijks temperatuurdaling.
*edit
hahaha, ik dacht eerst dat dat de temperaturen waren | Gewijzigd: 19 januari 2012, 15:34 uur, door Marga
O.a. ik.... Als het verschil tussen aardoppervlak en bui een dikke 40 graden verschilt is er vaak kans op op onweer....
Deze situatie dient zich nu dus ook aan.
Deze situatie dient zich nu dus ook aan.
Inderdaad. Deze winter heeft dit al meerdere malen in optima forma laten zien. Er zijn zomers geweest waarin ik het met minder onweer op korte afstand heb moeten doen , dat zegt genoeg over deze zachte (maar lekker dynamische) winter.
Als er dan toch geen sneeuw komt dan is onweer ook leuk.
Hier ook veel onweer geweest in December. Misschien zelfs wel een record hoeveelheid voor een december maand naar mijn geheugen. Helaas zijn de meeste en zwaarste buien vanavond voor het uiterste noorden. Het midden en zeker het zuiden zullen er bekaaid vanaf komen denk.
1 heeft de overtocht in ieder geval al gemaakt. Hier in Groningen net een hele zware bui. Paar klappen onweer en een gigantisch veel wind. Vlaggenmast afgeknapt voor het ING gebouw...