Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

2 Jan 2025 23:13:06

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

2 Jan 2025 23:13:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baldwin, GA; Bibb, GA; Butts, GA; Crawford, GA; Henry, GA; Houston, GA; Jasper, GA; Jones, GA; Lamar, GA; Monroe, GA; Morgan, GA; Newton, GA; Peach, GA; Putnam, GA; Rockdale, GA; Taylor, GA; Twigg

2 Jan 2025 22:57:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Holmes, FL; Walton, FL; Washington, FL.

2 Jan 2025 22:57:23

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

2 Jan 2025 18:42:44

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

2 Jan 2025 08:57:33

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

2 Jan 2025 08:57:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Breathitt, KY; Clay, KY; Jackson, KY; Owsley, KY.

1 Jan 2025 17:03:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lee, KY; Menifee, KY; Morgan, KY; Powell, KY; Wolfe, KY.

1 Jan 2025 17:03:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baldwin, GA; Bibb, GA; Butts, GA; Crawford, GA; Henry, GA; Houston, GA; Jasper, GA; Jones, GA; Lamar, GA; Monroe, GA; Morgan, GA; Newton, GA; Peach, GA; Putnam, GA; Rockdale, GA; Taylor, GA; Twigg

1 Jan 2025 16:47:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Holmes, FL; Walton, FL; Washington, FL.

1 Jan 2025 16:47:13

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Walton, FL; Washington, FL.

1 Jan 2025 16:47:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bay, FL; Calhoun, FL; Holmes, FL; Jackson, FL; Washington, FL.

1 Jan 2025 16:47:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Culpeper, VA; Madison, VA; Orange, VA; Spotsylvania, VA.

1 Jan 2025 15:21:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baldwin, GA; Bibb, GA; Butts, GA; Crawford, GA; Henry, GA; Houston, GA; Jasper, GA; Jones, GA; Lamar, GA; Monroe, GA; Morgan, GA; Newton, GA; Peach, GA; Putnam, GA; Rockdale, GA; Taylor, GA; Twigg

1 Jan 2025 13:49:17
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
14 juni 2011, 20:26 uur | Bericht #245201
De 10 grootste vulkaanuitbarstingen allertijden

vulkaan_1.jpg
Cleveland vulkaan, Alaska's Aleutian Islands, 2006. Credit: NASA.

Op 15 juni 2011 is het 20 jaar geleden, dat er een catastrofale uitbarsting van de Mt. Pinatubo heeft plaatsgevonden, waarbij enorme hoeveelheden as in de lucht terecht kwamen, welke over de hele aarde trokken. De temperatuur over de hele wereld daalde hierdoor in het opvolgende jaar met 0,5 °C. Naar aanleiding van dit jubileum is er een lijst samengesteld met de grootste vulkanische uitbarstingen in de geschiedenis gemeten volgens Vulkanische explosiviteits- index (VEI), een classificatie systeem vergelijkbaar met de schaal van Richter voor aardbevingen. Het meetsysteem is in de 1980's ontwikkeld en gebruikt variabelen zoals het volume van de uitgeworpen tefra en de hoogte van de eruptiekolom. De schaal loopt van 1 tot 8. Iedere opvolgende VEI is 10 keer groter dan de vorige. Er hebben geen VEI-8 vulkaanuitbarstingen plaatsgevonden in de laatste 10.000 jaar, echter bestaan er in de geschiedenis van de mens wel degelijk krachtige en desastreuze uitbarstingen. Aangezien het extreem moeilijk is voor wetenschappers om deze millennia oude uitbarstingen te categoriseren op de VIE-schaal, wordt er een lijst gegeven van de 10 meest krachtige vulkaanuitbarstingen binnen de laatste 4.000 jaar (binnen de menselijke geschiedschrijving) - in orde van grootte van kracht en binnen dezelfde schaal op chronologische volgorde.

10. Huaynaputina, Peru – 1600
VEI 6

Vulkaan_2.jpg

Deze top was de locatie van de grootste vulkaanuitbarsting in Zuid Amerika in de geschreven geschiedenis. De uitbarsting zorgde voor modderstromen zover als de Stille Oceaan, welke 120km verderop ligt. De uitbarsting heeft invloed gehad op het klimaat over de gehele wereld. De zomers, die volgende op de uitbarsting, waren de koudste in 500 jaar. Ten westen van de vulkaan werd een gebied van 50 km2 bedekt met as. Heden ten dage is de regio nog steeds bedekt met as. Ondanks het feit, dat Huaynaputina een hoogte heeft van 4.850 m, staat de vulkaan enigszins verdekt opgesteld. Hij staat aan de rand van een diep ravijn en de top heeft niet het dramatische silhouet, waardoor vele andere vulkanen herkend worden. De uitbarsting in 1600 heeft de nabijgelegen steden Arequipa en Moquengua ernstig beschadigd. Pas 100 jaar later waren de steden volledig hersteld.

9. Krakatoa, Straat van Sunda, Indonesië – 1883
VEI 6

vulkaan_3.jpg

De bevingen en het gerommel, die in de weken en maanden voorafgingen aan de uiteindelijke uitbarsting van de Krakatoa (ook wel geschreven als Krakatau), kwamen op 26-27 april 1883 tot een gigantische climax. Deze stratovulkaan, welke gesitueerd is langs de vulkanische rand van de subductie zone van de Indo-Australische plaat - de zogenaamde Ring of Fire -, spuwde enorme hoeveelheden stenen, as en puimsteen de lucht in. De explosie was duizenden kilometers ver te horen. Door de explosie ontstond er een tsunami met golfhoogtes tot 40m. Zelfs de getijde golven op het Arabische schiereiland (11.000 km ver weg) vertoonden een toename in de hoogte. Er kwamen 34.000 mensen om het leven. Tijdens de uitbarsting werd de Krakatau compleet verwoest. In het centrum van de ontstane caldera heeft zich sinds december 1927 door nieuwe uitbarstingen een nieuwe vulkaan gevormd: de Anak Krakatau ("Kind van Krakatau"). De Anak Krakatau komt sporadisch tot leven en vormt een nieuw eiland in de schaduw van zijn ouder, de Krakatau.

8. Santa Maria Vulkaan, Guatemala – 1902
VEI 6

vulkaan_4.jpg

De Santa Maria uitbarsting in 1902 was één van de grootste van de 20ste eeuw. De vulkaan werd na een periode van ongeveer 500 jaar met een knal wakker. Aan de zuidwest flank van de vulkaan heeft de uitbarsting een krater veroorzaakt met een diameter van 1,5 km. De symmetrische, met bomen begroeide, vulkaan is onderdeel van een keten van stratovulkanen, die langs de kust van Guatemala aan de Stille Oceaan ligt. Sinds de laatste uitbarsting in 1922 - een VEI 3 - blijft de keten activiteit vertonen. In 1928 spuwde de Santa Maria een pyroclastische stroom uit (een snel bewegende muur van gloeiend heet gas en verpulverd gesteente), welke aan vermoedelijk 5.000 mensen het leven heeft gekost.

7. Novarupta, schiereiland van Alaska – Juni 1912
VEI 6

vulkaan_5.jpg

De uitbarsting van de Novarupta — één van de keten vulkanen op het schiereiland van Alaska, onderdeel van de "Pacific Ring of Fire" — was de grootste uitbarsting in de 20ste eeuw. Door de krachtige uitbarsting schoot er 12.5 km3 magma en as de lucht in, welke een gebied van 7.800 km2 met een laag van 30 cm as bedekte.

6. Mt. Pinatubo, Luzon, Filipijnen – 1991
VEI 6

vulkaan_6.jpg

Deze stratovulkaan ligt in een keten van vulkanen langs een subductie zone. De cataclysmische uitbarsting van de Pinatubo was een klassieke explosieve uitbarsting. De uitbarsting produceerde meer dan 5 km2 vulkanisch materiaal en een askolom steeg tot 35 km de atmosfeer in. De as viel over het gehele land. Enkele huizen stortten in, wegens de hoeveelheid opgehoopt as op de daken. Door de uitbarsting kwamen ook miljoenen tonnen zwaveldioxide en andere deeltje vrij, welke verspreid werden over de gehele wereld door de luchtstromingen. In het jaar, volgend op de uitbarsting, daalde de temperatuur over de hele wereld met 0,5 °C.

5. Ambrym eiland, Republiek Vanuatu – 50 AD
VEI 6 +

vulkaan_7.jpg

De bevolking van het 665 km2 grote vulkanische eiland, onderdeel van een kleine natie in het zuidwesten van de Stille Oceaan, waren getuige van één van de meest imposante uitbarstingen in de geschiedenis. Eén, die een golf van brandend as en stof (pyroclastische stroom) de berg afstuurde en waardoor een krater ontstond van 12 km breed. De vulkaan is één van de actiefste vulkanen ter wereld gebleven. Sinds 1774 is hij al 50 keer uitgebarsten en is een gevaarlijk buurman voor de lokale bevolking. In 1894 zijn er zes mensen om het leven gekomen door vulkanische bommen en vier anderen door de lavastroom. In 1979 zorgde een zuur bevattende regen voor brandwonden bij enkele inwoners.

4. Ilopango vulkaan, El Salvador – 450 AD
VEI 6 +

vulkaan_8.jpg

Ondanks het feit, dat deze berg een paar kilometer van de hoofdstad San Salvador in het midden van El Salvador ligt, zijn er in de geschiedenisboeken maar twee uitbarstingen genoteerd. De eerste uitbarsting was een klassieker. Het bedekte grote gedeeltes van het midden en het westen van El Salvador met puimsteen en as. De oude steden van de Maya's werden vernietigd, waardoor de bewoners gedwongen werden om te vluchten. Handelsroutes werden verstoord. Het centrum van de Maya beschaving verplaatste zich van de hooglanden in El Salvador naar de laaglanden naar het noorden en naar Guatemala. De krater aan de top van de berg is nu één van de grootste meren van El Salvador.

3. Mt. Thera, Santorini eiland, Griekenland – ongeveer 1610 AD
VEI 7

vulkaan_9.jpg

Geologen denken, dat de Thera vulkaan in een fractie van een seconden geëxplodeerd is met een kracht van honderden atoombommen. Ondanks het ontbreken van geschreven getuigenissen van de uitbarsting, denken geologen, dat het één van de krachtigste uitbarstingen is geweest, die de mensheid ooit heeft aanschouwd. Het eiland Santorini (onderdeel van een groep van vulkanische eilandjes) is de thuisbasis geweest voor leden van de Minoïsche beschaving. Echter zijn er aanwijzingen, dat de bewoners van het eiland een vermoeden hadden, dat de berg zou exploderen en gevlucht zijn. Ondanks, dat deze inwoners gevlucht zijn, zijn er sterke aanwijzingen dat de vulkaanuitbarsting de beschaving en cultuur ernstig verstoord heeft door de tsunami's en de klimaatveranderingen ten gevolge van de gigantische hoeveelheden vrijgekomen zwaveldioxide.

2. Changbaishan vulkaan, grens China/ Noord Korea – 1000 AD
VEI 7

vulkaan_10.jpg

De Changbaishan vulkaan staat ook bekend als de Baitoushan vulkaan. Het vulkanische materiaal kwam tot in noordelijk gedeelte van Japan terecht, een afstand van ongeveer 1.200 km. Door de uitbarsting ontstond er een grote caldera (krater) met een diameter van 4.5 km en een diepte van bijna 1 km. De krater is heden ten dage gevuld met het water van het Tianchi meer (Sky Lake), een populaire toeristische bestemming wegens de prachtige natuur en de vermeende waarnemingen van ongeïdentificeerde levende wezens in de diepte. De berg is het laatst uitgebarsten in 1702 en wordt als slapend beschouwd. In 1994 zijn er waarnemingen gedaan van gasuitstoot uit de top van de berg en uit de nabijgelegen warm water bronnen, maar er is geen bewijs voor nieuwe activiteit van de vulkaan.

1. Mt. Tambora, Sumbawa, Indonesië – 1815
VEI 7

vulkaan_11.jpg

De uitbarsting van Mt.Tambora is de grootste ooit door mensen opgetekend en heeft een classificatie 7 (of "super-kolossaal") op de Vulkanische Explosiviteits Index, de één na hoogste classificatie in de index. De vulkaan, welke nog steeds actief is, is één van de hoogste toppen in de archipel Indonesië. De uitbarsting bereikte het hoogtepunt in april 1815. De knal van te horen op Sumatra, wat 1.930km ver weg ligt. De zware as viel neer op vele - ook ver weg liggende - eilanden. Het dodental van deze uitbarsting ligt op ongeveer 71.000.

©onweer-online
Bron: OAP | Gewijzigd: 14 juni 2011, 20:36 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Woonplaats: Gouda
Berichten: 976
Lid sinds: 25 mei. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 juni 2011, 21:16 uur | Bericht #245218
Ik mis eigenlijk Yellowstone. Waar is die? Dat is toch een VEI8?
Mijn website: http://www.rfgfotografie.nl. Hier vind u alle foto's die ik maakt omtrent incidenten. Maar ook soms omtrent slecht weer of vliegtuigen terug.
Woonplaats: Vlissegem De Haan (Belgische kust)
Berichten: 1355
Lid sinds: 24 okt. 2010
14 juni 2011, 21:20 uur | Bericht #245219
Citaat van Herdervriend, dinsdag 14 juni 2011, 21:16 uur Ik mis eigenlijk Yellowstone. Waar is die? Dat is toch een VEI8?

Ja maar zo'n 640 000 jaar geleden dacht ik

Hier gaat het over de laatste 4000 jaar




TaL
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/MathiasDeleye
Govert
Lid
Woonplaats:
Berichten: 142
Lid sinds: 14 dec. 2010
14 juni 2011, 22:47 uur | Bericht #245249
Mooi artikeltje!

Het verhaal uit het oude testament dat de Israelieten vanuit Egypte naar Israel trokken (Exodus), waar zo overdag een zwarte kolom en 's nachts een vuurkolom zagen als gids beschrijft ws. de uitbarsting van Thera. Het openen van de zee kan aan een tsunami worden toegekend.

engels: http://en.wikipedia.org/wiki/Crossing_the_Red_Sea
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
14 juni 2011, 23:40 uur | Bericht #245274
Citaat van TaL, dinsdag 14 juni 2011, 21:20 uur Ja maar zo'n 640 000 jaar geleden dacht ik

Hier gaat het over de laatste 4000 jaar

TaL


Klopt, het was een VIE8 en 640.000 jaar geleden
Zie Wikipedia
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.890 topics, welke bij elkaar 448.525 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.610 leden.
Het nieuwste lid is mientje.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 322 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 322, lezen 2 mensen het topic "Koud in Ojmjakon: -62 graden Celcius".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden