NASA heeft dinsdag in de Nepalese hoofdstad Kathmandu een nieuw systeem gelanceerd waarmee het effect van klimaatverandering in de Himalaya gecontroleerd kan worden. Wetenschappers, regeringen en hulporganisaties hebben onlinetoegang tot satellietbeelden van de regio en kunnen zo vroeg zien of er overstromingen of andere rampen op handen zijn. Ook bedreigingen voor de biodiversiteit en ijsmassa's worden in de gaten gehouden. ''Dit is belangrijk voor rampenmanagement en de toekomstige verkrijgbaarheid van water'', aldus een vertegenwoordiger van Nepalese instantie voor bergontwikkeling Icimod, die het systeem genaamd Servir met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie opzette.
Smeltwater
Ongeveer 1,3 miljard mensen zijn afhankelijk van smeltwater van de Himalaya-gletsjers, die volgens experts razendsnel wegsmelten. Hierdoor dreigen in het gebied in eerste instantie overstromingen te ontstaan en later grote droogte. Er is relatief weinig bekend over het effect van klimaatverandering in het uitgestrekte gebied, vergeleken met de Noord- en Zuidpool. Milieuactivisten noemen het de derde pool vanwege de enorme waterreserves in de vorm van ijs en sneeuw.
Bron Nu.nl | Gewijzigd: 24 april 2017, 13:09 uur, door Joyce.s
Sinds deze maand houden Amerikaanse satellieten de gevolgen van de klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit in de Himalaya nauwlettend in de gaten. Het gaat om een initiatief van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA en het hulpagentschap Usaid. De satellietbeelden van de NASA worden gecombineerd met geografische gegevens van andere overheidsagentschappen. De gegevens voeden een beheerssysteem voor de Himalaya, Servir-Himalaya, dat via het internet voor alle betrokkenen beschikbaar is. Onder meer dankzij gedetailleerde, interactieve kaarten kunnen beleidsverantwoordelijken Servir gebruiken om beslissingen te nemen.
Gletsjers
Tot nog toe bestonden weinig gegevens over de precieze impact van de klimaatwijziging op de Himalaya. Een van de meest zichtbare gevolgen van de klimaatverandering in deze regio is het smelten van de gletsjers. De gletsjers vormen de watervoorraden voor meer dan een miljard mensen in de regio. Vooral het Internationaal Centrum voor Geïntegreerde Bergontwikkeling (Icimod), in de Nepalese hoofdstad Kathmandu, zal met de Servir-gegevens werken. Het zal sneller kunnen reageren op de gevolgen van de klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit, en op andere extreme fenomenen zoals stormen, overstromingen en bosbranden. Een gelijkaardig beheerssysteem bestaat al in Oost-Afrika en Latijns-Amerika. In mei dit jaar bewees Servir zijn nut bij de tropische storm Agatha. Dankzij Servir-gegevens kon men sneller achterhalen welke bergdorpen in Guatemala en Mexico getroffen waren door hevige regenval.
Internationale samenwerking
Servir-Himalaya past in de steeds grotere internationale samenwerking in het Himalayagebied. Begin deze maand nog kwam de Indiase milieuminister Jairam Ramesh naar het Icimod om er over een nauwere samenwerking te spreken. China, India en Nepal gaan nauw samenwerken in een Icimod-project, dat gesteund wordt het VN-milieuprogramma UNEP, rond het zogeheten Heilige Kailashlandschap, de zone rond de Kailashberg in Tibet die van groot belang is voor miljoenen inwoners in de drie landen. Enkele van de grote Aziatische rivieren, onder meer de Indus, vinden er hun oorsprong.
Het programma werd vorig jaar gelanceerd. Vorige maand was er opnieuw een bijeenkomst van vertegenwoordigers van de drie landen in het Chinese Jiuzhaigou. De gesprekken moeten leiden tot de ondertekening van een groot samenwerkingsakkoord over natuurbehoud en milieumonitoring begin volgend jaar.
Bron Hln | Gewijzigd: 24 april 2017, 13:09 uur, door Joyce.s