De zware aardbeving in Haïti heeft vrijwel alle vierduizend criminelen uit de gevangenis in de hoofdstad Port-au-Prince doen ontsnappen. Dat heeft het Internationale Rode Kruis in het Zwitserse Genève vrijdag laten weten.
Door de aardbeving dinsdag stortte het gevangenisgebouw in. Onder het puin zijn slechts een paar slachtoffers gevonden, de anderen hebben kennelijk weten te vluchten, aldus zegsman Marcal Izard. Medewerkers van het Rode Kruis in Haïti bezochten regelmatig de gevangenis om de leefomstandigheden van de gevangenen te controleren.
Bron: De Pers
Behalve enkele plunderingen voor voedsel en water is de veiligheidssituatie in Haïti ''vrij goed'' na de aardbeving van dinsdag. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates vrijdag laten weten. ''Het gaat erom zo snel mogelijk voedsel en water ter plekke te hebben zodat mensen niet hun toevlucht hoeven te zoeken tot geweld'', zei Gates.
De uitspraken van Gates zijn enigszins verrassend. Het algemene beeld was juist dat het niet zo veilig was in Haïti
Bron: AD
De voormalige Haïtiaanse president Jean-Bertrand Aristide wil naar zjin land gaan om daar te helpen bij de wederopbouw. Dat heeft de 56-jarige Aristide in Zuid-Afrika gezegd. Volgens de oud-president kunnen zijn vrienden binnen enkele dagen voor een vliegtuig zorgen dat hem en hulpgoederen naar Haïti brengt.
Na de dictatuur van François 'Papa Doc' Duvalier en diens zoon Jean Claude 'Baby Doc' werd Aristide, een katholieke priester, in 1990 tot president van het land gekozen. In 1991 werd hij verdreven door het leger, maar hij keerde in 1994 terug. Onder druk van onder meer de Verenigde Staten moest hij in 2004 definitief vertrekken. Aristide week uit naar Zuid-Afrika.
Bron: HLN | Gewijzigd: 29 maart 2017, 09:36 uur, door Joyce.s
Het veldhospitaal dat de Belgische hulpverleners van het B-FAST-team naar Haïti hebben meegenomen, is opgebouwd en operationeel. Het vliegtuig waarmee het naar ginder is gebracht, keert dit weekend met expats terug naar België. De opbouw van het veldhospitaal startte donderdagavond. Het staat vlakbij het Hôpital universitaire de la Paix in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince.
De Belgische reddingswerkers zijn er ook al in geslaagd één kind uit het puin van een ingestort schoolgebouw te bevrijden, luidt het. Om veiligheidsredenen wordt er 's nachts niet gewerkt.
Expats
Het militaire toestel dat B-FAST naar Haïti vloog, staat momenteel aan de grond in buurland de Dominicaanse Republiek. Zaterdag keert het toestel terug naar België, met aan boord wellicht heel wat expats die gerepatrieerd zullen worden, meer dan alleen maar Europeanen. Het toestel biedt plaats aan 250 passagiers.
Volgens buitenlandse zaken verblijven mogelijk 200 Belgen in Haïti. Zo'n 100 van hen zijn gelokaliseerd. De meesten zijn ongedeerd. De Airbus landt wellicht tussen 22 en 23 uur op de militaire luchthaven van Melsbroek.
Bron: HLN | Gewijzigd: 29 maart 2017, 09:36 uur, door Joyce.s
10.000 troepen zullen tegen maandag in Haïti aankomen om de hulpverlening beter op gang te brengen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie bekendgemaakt. Naast de hulptroepen sturen de VS ook een hospitaalschip en nog meer helikopters. Voorlopig lijkt er weinig hulp door te stromen naar de Haïtiaanse bevolking die met de minuut onrustiger wordt.
Bron: hbvl.be
Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties reist spoedig naar Haïti. Dat maakte hij vrijdag bekend. Door een aardbeving met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter kwamen vermoedelijk tienduizenden mensen om het leven, onder wie tientallen VN-medewerkers.
''Ik ga zeer spoedig naar Haïti om zowel mijn solidariteit met de bevolking van Haïti en onze VN-staf te betuigen als om de situatie zelf in ogenschouw te nemen'', zei Ban.
Hij liet verder weten dat het dodental onder VN-medewerkers op dit moment op 37 staat. Op een na werkten ze allemaal voor de VN-vredesmissie Minustah. Nog ongeveer 330 leden van de VN-staf worden vermist.
De VN proberen 550 miljoen dollar (382 miljoen euro) bijeen te krijgen voor noodhulp aan Haïti.
Bron: Nu.nl
| Gewijzigd: 29 maart 2017, 09:37 uur, door Joyce.s
Vier Nederlanders, onder wie een net geadopteerd Haïtiaans kindje, zijn vrijdag vanuit Haïti op Curaçao aangekomen. Zij konden mee met een toestel van de Curaçaose maatschappij Insel Air dat Nederlandse hulpverleners en hulpgoederen had gebracht.
Het gaat om een echtpaar met hun pas geadopteerde kind en een vrouw. Deze vrouw is lichtgewond en werd op het militaire gedeelte van het Curaçaose vliegveld Hato behandeld door mensen van het Rode Kruis.
Gezaghebber Lisa Dindial van Curaçao en de commandant Zeemacht Caribisch gebied Peter Lenselink begroetten de vier op het vliegveld.
Het toestel van Insel Air vliegt vrijdag nog een keer met hulpgoederen naar Haïti. Als Nederlanders uit Haïti weg willen, moeten ze op het vliegveld van Port-au-Prince klaarstaan om mee te gaan en het is moeilijk daar te komen. Het vliegtuig moet zo snel mogelijk weer weg om andere vliegtuigen de gelegenheid te geven te landen.
Bron: AD
Drie Belgen die tijdens de aardbeving op Haïti verbleven, zijn sinds sinds vandaag officieel vermist. Buitenlandse Zaken is ‘zeer bezorgd’ over hun lot.
Het crisiscentrum van Buitenlandse Zaken in Brussel heeft al met zowat 120 Belgen op Haïti contact gehad. ‘Met hen is alles relatief oké. Maar we beginnen ons grote zorgen te maken over drie landgenoten. We krijgen maar geen contact met hen, terwijl we zo goed als zeker zijn dat ze zich op het moment van de aardbeving in het rampgebied bevonden’, aldus woordvoeder Bart Ouvry.
Buitenlandse Zaken beklemtoont wel dat ze tot dusver geen slecht nieuws ontving over Belgen op Haïti. ‘Vier landgenoten geraakten licht gewond. Een Belgische VN-medewerker ligt ondertussen al in het ziekenhuis in het Canadese Ottawa, de drie anderen liggen in ziekenhuizen in de Dominicaanse Republiek.’
Deze drie Belgen keren, samen met nog andere landgenoten, dit weekend naar België terug. ‘We gebruiken daarvoor de Airbus van Defensie die donderdagmiddag met hulpverleners in op de luchthaven van Port-au-Prince landde.’
België dringt erop aan dat alle Belgen die niet betrokken zijn bij reddingsacties, het land verlaten. Omdat het vliegtuig 250 plaatsen heeft, mogen ook andere Europese landen hun onderdanen met deze vlucht meesturen.
Bron: De Standaard
Een Nederlands marineschip gaat met ongeveer tachtig mariniers naar Haïti. De Hr.Ms. Pelikaan vertrekt vrijdag nog vanaf Curaçao naar het door de aardbeving getroffen Caraïbische land. De militairen kunnen op verschillende manieren de hulpverlening ondersteunen of bescherming bieden. Ook nemen ze hulpgoederen mee.
Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie vrijdagavond gezegd. Het gaat om tachtig mariniers van Aruba. De groep bestaat uit vlootpersoneel en marechaussees.
Bron: Nu.nl
Op deze site kan je meer info vinden. http://www.cunina.org/
Zo doe ik toch iets nuttig. De kinderen in Haïti zullen het nodig hebben. | Gewijzigd: 16 januari 2010, 00:21 uur, door Katrien Michiels
Een Nederlands reddingsteam heeft vrijdag een moeder en kind levend onder de puinhopen in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince gehaald. Dat heeft een woordvoerder van het Urban Search and Rescue Team (USAR) zaterdag laten weten. Teamleden en reddingshonden kwamen vrijdag vanuit Curaçao op Haïti aan en gingen meteen aan het werk.
Bron De Pers
De Verenigde Naties overwegen vijfduizend blauwhelmen in het door een aardbeving getroffen Haïti naar de hoofdstad Port-au-Prince te verplaatsen. De militairen en agenten moeten daar hun collega's bijstaan om de orde te bewaken. Dat maakte een coördinator van de VN in Mexico-stad bekend. De organisatie maakt zich grote zorgen over de openbare orde en veiligheid in Port-au-Prince. Uit de stad komen meldingen van plunderende bendes en inwoners die woedend zijn over de trage hulpverlening of het uitblijven van hulp.
De VN hebben zo'n 12.000 personen in Haïti gestationeerd om de vrede te handhaven na jaren van politieke conflicten. Bij de aardbeving dinsdag stortte het hoofdkwartier van de VN-missie Minustah in, waardoor tientallen VN-medewerkers om het leven kwamen. Ongeveer 330 VN-medewerkers golden zaterdagochtend als vermist.
Bron ANP
Een team van de Nederlandse reddingsbrigade die vrijdag neerstreek in Haïti heeft zijn eerste inzet afgebroken nadat schoten waren gehoord. Vrijdagochtend plaatselijke tijd, nog geen anderhalf uur na aankomst, werd de eerste groep reddingswerkers naar het zwaargetroffen centrum van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince gestuurd. Mensen hadden geschreeuw gehoord dat onder het puin van een ingestorte bank vandaan kwam. De ploeg besloot echter de werkzaamheden te staken toen de schoten steeds dichterbij leken te komen.
Een andere ploeg ging in de middag op zoek naar vermiste Nederlanders onder het puin van hotel Therese in de voorstad Petionville. Vier Nederlanders zouden daar vermist zijn met hun Haïtiaanse adoptiekinderen. De reddingsbrigade gaat niet op eigen houtje de stad in, maar reageert op verzoeken van de Verenigde Naties. Als het Nederlandse brigadelid dat permanent in het coördinatiecentrum zit de missie geschikt vindt voor het team, meldt hij de Nederlandse brigade aan. De VN regelen vervolgens transport richting het rampgebied, begeleid door een gewapende escorte.
De Nederlandse brigade bestaat uit 63 manschappen: vier reddingsploegen van tien man, de andere 23 zorgen voor de logistiek. Ook zijn er acht Nederlandse speurhonden naar Haïti gevlogen.
Bron ANP
Frankrijk heeft beslist 2 miljoen voedselhulp toe te kennen aan de Haïtiaanse bevolking. Dat meldde de woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.
VN en Actie Tegen Honger
Enerzijds zal een deel van dit bedrag gaan naar het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties, anderzijds gaat een deel naar een project van de NGO Actie Tegen Honger dat proteïnerijke koeken verdeelt aan meer dan 18.000 kinderen onder vijf jaar.
VS leidt luchthaven
Ondertussen hebben de Amerikanen officieel de leiding gekregen over de luchthaven van Port-au-Prince. De VS moet de luchthaven weer operationeel maken. Daartoe werd een akkoord ondertekend met de Haïtiaanse regering.
"Wij hebben een akkoord ondertekend aangaande de controle over de luchthaven. Deze regeling zal van kracht blijven zolang dat noodzakelijk is en totdat de Haïtiaanse regering deze verantwoordelijkheid weer op zich kan opnemen", deelde Philip Crowly, de woordvoerder van het Staatsdepartement, mee.
Hillary Clinton
Hillary Clinton vertrekt vandaag naar Haïti om ter plaatse de hulporganisaties te volgen, materiële steun te verlenen en de Haïtiaanse president René Préval te ontmoeten. Clinton zal vergezeld worden door Rajiv Shah, administrator van het United States Agency for International Development (USAID, en andere Amerikaanse verantwoordelijken.
"Naast president Préval en andere regeringsleden zullen we ook leden van de Amerikaanse hulporganisaties ontmoeten en rechtsreeks onze steun, ons medeleven en onze solidariteit betuigen aan de Haïtiaanse bevolking" aldus Clinton.
Ban Ki-moon
Decretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon zal zondag naar Haïti afreizen als blijk van solidariteit met de Haïtiaanse bevolking en de medewerkers van de VN ter plaatse. Ban Ki-moon zal er ook een evaluatie maken van de noodzakelijke humanitaire middelen.
Bron Hln | Gewijzigd: 29 maart 2017, 09:37 uur, door Joyce.s
Ongeveer 6.000 gevangenen zijn na de aardbeving in Haïti ontsnapt uit de deels ingestorte gevangenissen, die niet meer bewaakt worden. Dat heeft de regering meegedeeld. Rond de 4.000 gevangenen waren opgesloten in gevangenissen in de hoofdstad Port-au-Prince. Een groot deel was volgens dezelfde bron veroordeeld tot levenslang. De onveilige situatie is een van de grootste redenen tot bezorgdheid bij de internationale hulpteams en de lokale bevolking. De meeste teams brengen de nachten door op de luchthaven van Port-au-Prince, die bewaakt wordt door Amerikaanse militairen.
Ondertussen zijn in de hoofdstad al verschillende grote winkels geplunderd en braken er gevechten uit op straat om water of voedsel te bemachtigen.
Bron AD
In Haïti zitten zo'n 70 Belgen die om evacuatie gevraagd hebben. Als alles volgens plan verloopt, zal de Belgische Airbus A330 in de late namiddag plaatselijke tijd deze mensen thuis brengen. In het vliegtuig is plaats voor 250 passagiers, dus mensen uit buurlanden kunnen ook mee. Of dat ook werkelijk zal gebeuren, is nog niet bekend.
Het crisiscentrum van Buitenlandse Zaken is nog steeds op zoek naar de drie Belgen die in Port-au-Prince vermist zijn. Van 150 andere Belgen worden nog steeds de verblijfsgegevens gezocht.
Bron: hbvl | Gewijzigd: 16 januari 2010, 12:21 uur, door stephanvanloon
Na de verwoestende aardbeving van dinsdag hebben zo'n drie miljoen Haïtianen hulp nodig. De Verenigde Naties vragen de internationale gemeenschap om ruim 560 miljoen dollar om deze noodhulp zo snel mogelijk te kunnen verstrekken.
Volgens John Holmes, chef humanitaire aangelegenheden van de VN, is een derde van alle gebouwen in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince verwoest. Het gevraagde bedrag is bedoeld voor hulp voor de eerstkomende zes maanden. Dringend nodig zijn voedsel, drinkwater en tenten en andere tijdelijke onderkomens voor de talloze daklozen.
Holmes zei dat momenteel wordt geschat dat zeker ruim 560 miljoen dollar nodig is, maar dat dat getal over een week of drie vermoedelijk zal worden aangepast. Dan pas denkt de VN goed inzicht te hebben in de daadwerkelijke omvang van de ramp en de hulpvraag.
VN-chef Ban Ki-moon zei vrijdag dat een grote internationale hulpactie op gang is gekomen, maar erkende ook dat de meeste door de ramp getroffen Haïtianen nog niets van die hulp gemerkt hebben en daar zeer bitter over worden. De sfeer wordt grimmiger en de VN-vredesmacht in Haïti patrouilleert in de straten van Port-au-Prince om te voorkomen dat de frustratie omslaat in gewelddadigheden, zei Ban.
Bron: Nieuws.nl
De Haïtiaanse kinderarts Claude Surena woont riant in een wijk in het centrum van Port-au-Prince. Zijn huis, dat de aardbeving van dinsdag ongeschonden heeft doorstaan, staat op een heuvel en beschikt over een forse tuin. Sinds de aardbeving is die tuin een veldhospitaal en is het huis letterlijk een ziekenhuis geworden. Dokter Surena heeft namelijk meer dan honderd patiënten in huis opgenomen. Veel van hen liepen bij de beving gecompliceerde breuken of grote open wonden op.
Als door een wonder is Surena's huis overeind gebleven. Veel huizen bij hem in de buurt zijn compleet verwoest. De bewoners die de ramp overleefden zochten hun heil bij dokter Surena. Dat voorbeeld werd al snel door andere slachtoffers gevolgd. Gelukkig konden uit de puinhopen van de verwoeste huizen in de buurt voedsel, drinken en verbandmateriaal gered worden, spullen die Surena goed kon gebruiken.
Inmiddels heeft hij vrijwel geen voedsel en drinkwater meer over en apparatuur en andere medische benodigdheden om zijn patiënten goed te kunnen verzorgen heeft hij helemaal niet. Hij is één keer naar het vliegveld gereden, toen duidelijk was dat daar noodhulp uit het buitenland binnenkwam. Hij moest echter met lege handen terug naar huis. Het was een chaos op het vliegveld. "Zoveel vliegtuigen. Je weet niet waar je naartoe moet en bij wie je moet wezen." Surena blijft echter hoopvol. Er komt binnenkort vast meer hulp, in de vorm van medische benodigdheden en verpleegkundig personeel. In de tussentijd blijft hij zo goed en zo kwaad voor zijn patiënten zorgen.
Bron Nieuws.nl
De aardbevingsramp in Haïti is de ergste waarvoor de Verenigde Naties zich ooit gesteld zagen. Dat zei een woordvoerster van de Verenigde Naties zaterdag.
,,Dit is een historische ramp'', aldus de zegsvrouw van het in de Zwitserse stad Genève gevestigde VN-bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken. Ze verklaarde haar stelling door erop te wijzen dat de infrastructuur in de zwaarst getroffen Haïtiaanse gebieden nagenoeg is verdwenen en de overheid niet of nauwelijks hulp kan bieden aan getroffen burgers.
Daarmee is de situatie nog ernstiger dan na de verwoestende tsunami in Zuidoost-Azië eind 2004. Destijds bleef bijvoorbeeld de lokale overheid in de zwaarst getroffen regio op het Indonesische eiland Sumatra functioneren. In Haïti stortten diverse ministeries en het presidentiële paleis in en kreeg de toch al zwak functionerende centrale regering de genadeklap.
Bron De Pers
Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) laat nog eens 71 adoptiekinderen uit Haïti versneld toe tot Nederland. De kinderen hebben al Nederlandse adoptieouders, maar de Haïtiaanse rechter heeft zich nog niet uitgesproken over hun vertrek. De autoriteiten in het door een aardbeving getroffen land moeten nog wel toestemming geven voor het vertrek van de kinderen, stelt de minister als voorwaarde.
Dat heeft het ministerie van Justitie zaterdag laten weten. Vrijdag besliste de minister al dat een groep van 56 Haïtiaanse adoptiekinderen versneld naar Nederland kan komen. Zij waren al iets verder in de procedure: ze wachtten nog op de juiste papieren. Maandag vertrekt naar verwachting een vliegtuig om kinderen op te halen.
Bron: ANP